Zasady Ochrony żywności i wody przed skażeniami
Menu: Menu główne -> Urząd Gminy -> Bezpieczeństwo -> Zasady Ochrony żywności i wody przed skażeniami <- Jesteś tu

ZASADY

OCHRONY ŻYWNOŚCI I WODY PRZED SKAŻENIAMI

Podstawową zasadą ochrony przed skażeniami jest hermetyzacja gotowych produktów spożywczych i izolacja surowców przeznaczonych do ich wyrobu przed wpływem środowiska zewnętrznego


OCHRONA ŻYWNOŚCI POLEGA NA: W INDYWIDUALNYCH GOSPODARSTWACH DOMOWYCH.

- Zgromadzeniu możliwie dużych zapasów nieskażonej żywności.
- Dokładnym uszczelnieniu piwnic, magazynków, składzików itp.
- Przechowywaniu artykułów żywnościowych w szczelnych pojemnikach i opakowaniach (lodówki, skrzynie, beczki, pojemniki plastykowe, szklane, wielowarstwowe worki papierowe, foliowe itp.).

W ZAKŁADACH PRZEMYSŁOWYCH I JEDNOSTKACH HANDLOWYCH

- Przechowywaniu artykułów spożywczych w szczelnych pomieszczeniach jak chłodnie składowe, elewatory zbożowe, podziemne magazyny wyposażone w urządzenia filtrowentylacyjne.
- Dodatkowym uszczelnieniu zwykłych pomieszczeń magazynowych oraz przykryciu plandekami, folią itp. zgromadzonych tam produktów.
- Używaniu do transportu samochodów chłodni, hermetycznych kontenerów, cystern itp. tub stosowaniu odpowiednich opakowań i ochronnych nakryć.

OCHRONA WODY POLEGA NA:

- Zgromadzeniu maksymalnych zapasów nieskażonej wody w konwiach, beczkach i innych szczelnych pojemnikach.
- Szczelnym okryciu studni przydomowych.
- Zabezpieczeniu przeciwdywersyjnym innych ujęć wody.

P A M I Ę T A J !

O TWOIM PRZETRWANIU W TERENIE SKAŻONYM DECYDUJE ILOŚĆ ZGROMADZONEJ WODY I ŻYWNOŚCI ORAZ SPOSÓB JEJ OCHRONY

Wyszukiwarka
Ważne wiadomości
Gródek n/D na portalu wkraj.pl

Subskrybcje
Jeśli chcesz dostawać na e-maila informacje o nowych przetargach lub o ważnych informacjach,
zapisz swój e-mail:
Polecane strony



















Licznik Odwiedzin
Jesteś osobą na tej stronie